(Verpleegkundige) Thuis-Zorg
Er kan o.a. praktische hulp geboden worden om zo lang mogelijk (zelfstandig) thuis te kunnen blijven wonen.
Hierbij kunt u denken aan het aanreiken van medicatie en/of maaltijden, persoonlijke zorg zoals het wassen/douchen, aan- en uitkleden, toiletgang en overige verzorgende en/of verpleegkundige zorg.
Als er sprake is van dementie kan er gerichte zorg worden geboden zodat thuis wonen veilig en verantwoord is.
---
Thuis-zorg kan de kwaliteit van het leven maar ook van het sterven positief beïnvloeden. In een vertrouwde omgeving afscheid nemen van het leven en mogelijk van uw dierbaren, en zij van u. Als zorgprofessional kan ik lichamelijke klachten en ongemakken verlichten, gevoelens van angst en verdriet bespreekbaar maken, vragen rondom leven en dood beantwoorden en ondersteuning bieden aan naasten.
De laatste fase van het leven (willen) ingaan kan meerdere oorzaken hebben. Ziekte, waarbij de palliatieve fase niets meer kan bijdragen aan het mentale en/of geestelijke welbevinden, fysieke gevolgen van een trauma zoals een ongeluk, het bereiken van een leeftijd waardoor het lichaam fysiek op is, of psychisch lijden.
Op de laatstgenoemde oorzaak om de laatste fase van het leven te willen ingaan, lijkt nog bij velen een taboe te rusten. Het leven niet meer kunnen en/of willen dragen is echter een persoonlijke kwestie. Deze is niet te vergelijken met die van iemand anders en er is geen maatstaf voor.
Als het leven voor iemand voldoende is geweest of voltooid, kan het helpend zijn om specialistische begeleiding te ontvangen. Deze begeleiding en zorg kan dan gericht worden op o.a. het bespreekbaar maken van een euthanasiewens, het proces van versterven, of het proces van bewust stoppen met eten en drinken (BSTD).
Ik ga als gediplomeerd stervensbegeleider en verpleegkundige met veel ervaring bij het heengaan, graag met u in gesprek om vragen te beantwoorden en om te kijken hoe ik kan aansluiten bij persoonlijke wensen en behoeften zodat ook het afscheid van het leven passend is.